lubimirecepti.com
КАТЕГОРИИ РЕЦЕПТИ

РЕЦЕПТА ЗА Ориенталска баклава

Рецепта за Ориенталска баклава

Ориенталска баклава

Необходими продукти:

За тестото:

  • 3 чаши кокосово месо (накиснати предварително и изцедени стърготини)
  • 1/2 чаша кленов сироп или мед
  • 1 с.л. ванилова есенция

За пълнежа:

  • 2 чаши шам-фъстък (pistacio)
  • 1/2 чаша кокосово месо (накиснати стърготини)
  • 1/2 чаша мед (по възможност непастьоризиран)
  • 1/2 чаша фурми, изчистени от костилка (по възможност медена фурма Medjool)
  • щипка канела

За сиропа:

  • кленов сироп/мед
  • лимонов сок

Приготвяне на Ориенталска баклава:

За тестото:
Смесете всички съставки на ръка, след което намажете равномерно получената смес върху тавичките на дехидратор, предварително подлагайки отдолу кухненска хартия или силиконови подложки (Paraflex). Дехидратирайте при температура около 40C (104F) приблизително за около 18 часа или докато получите гъвкава лепкава смес. Обърнете получените кори внимателно, поставяйки друга тавичка отгоре, и премахнете подложката/хартията. Ако нямате дехидратор, може да използвате кухненска печка, като за целта се убедите с термометър, че температурата не е повече от 43-45C. Ако се налага, оставете вратичката на фурната отворена.

За пълнежа:
Накиснете шам-фъстъка във вода за 6 часа, след което го изсушете в дехидратор за около 4 часа при температура 40С (104F). Поставете готовия фъстък заедно със останалите съставки в блендер и кълцайте сместа до еднородна ситно накълцана маса. Вида и вкуса са по-автентични, ако не се пасира сместа на пюре.

Сглобяване:

Вариант 1:
За да оформим баклавата, взимаме една от изсушените кори и я поставяме върху найлон или готварска хартия. По нея разнасяме пълнежа и внимателно започваме навиването. Внимавайте да не остане найлон или хартия в рулото. Навитата баклава трябва да е добре стегната, за да може при рязане да не се развие или разпадне. Нарежете рулото на резенчета с желаната дебелина. Оставете в хладилник за известно време да се стегне.

Вариант 2:
Взимаме една от изсушените вече кори и я нарязваме на произволни форми (квадрат, триъгълник или ромб). Върху всяка форма нанасяме ред пълнеж. Поставяме отново кора отгоре и повтаряме цялата процедура. Така поставяме 3-4 слоя кори, като накрая задължително завършваме с кора. Аферим машала!

* По желание може да поднесете баклавата със сироп отделно, като за целта смесите изброените съставки в комбинация по вкус.

Коментари за Ориенталска баклава:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕЦЕПТА
Категория:   
Публикувана от:
Дата на публикуване: 30 Септември 2012
Прочитания: 1390
Рейтинг: 0.00 (от 0 гласа)